Studio „Cubex“ je nastao 2005. godine u Beogradu, a osnovala ga je arhitekta Ksenija Bulatović. Sam naziv „Cubex“ nastao je po strukturi kubičnih formi od kojih je sačinjen naš urbani sistem.

Zatvorene jedinice u bilo kom pogledu posmatranja čine jednu neizbežnu strukturu iz koje nam se čini da nema izlaza.

Zadatak ove grupe arhitekata je da iznađe put do arhitekture koja oslobađa dušu čoveka i čini je boljom i kvalitetnijom u realnim okolnostima.

Takođe ne treba zaboraviti ni analizu nastale strukture u prostoru i vremenskom razdoblju njenog postojanja. Ponašanje projektovanih objekata u prostornoj, socijalnoj i prirodnoj strukturi, a naročito kako on utiče na psihu čoveka koji boravi u njegovom okruženju i koristi ga.

Saradnja na poslovima Studio „Cubex“-a je raznolika, mnogi arhitekti, kao i kolege drugih struka uticali su na razvoj i kvalitet dostignutih rešenja. Nabrojaćemo samo neka imena : Ksenija Bulatović, Gordana Ristić, Saša Naumović, Jelena Čubra, Aleksandra Tadić, Vesna Cagić-Milošević, Bane Jakovljević, Branko Lompar, Ana Kovencz-Vujić, Daniela Perović, Tijana Bogdanović, Slađana Meseldžija, Bane Jovanović, Ivan Stefanović, Goran Andrejin, Miloš Živković, Andreja Mitrović, Maja Milenković, Vladimir Ribar, Nikola Đurović i mnogi drugi.

Obim posla Studio „Cubex“-a je da se od početnog, inicijalnog koncepta dođe do idejnog rešenja i projekta iz kojih će proisteći realizacija, kao poslednja istanca angažovanja.